Byggindustrin Arkitektur
1 min lästid

Arkitektslaget om konsthallen över

3:e mars 2014, 09:46
Arkitektslaget om konsthallen över
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Wingårdh Arkitektkontor AB, genom Gert Wingårdh och Ingegerd Råman, har vunnit Stockholm stads arkitekttävling för en tillbyggnad av Liljevalchs konsthall.

– Med en tillbyggnad i världsklass har Liljevalchs klivit in i ett nytt århundrade. Hundra år efter att Liljevalchs invigdes gör vi nu ett mycket fint tillägg till konsthallen. Den uttrycker både vår egen tid och respekterar den mycket vackra byggnad som Liljevalchs är. Jag är stolt att företräda en stad som satsar så stort på kulturen, säger kultur- och fastighetsborgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP).

– Tillbyggnaden gör att Liljevalchs konsthall kan ha fler utställningar och utöka öppettiderna. Stockholmarna kommer helt enkelt att få möta mer konst i sin alldeles egna konsthall, säger kultur- och fastighetsborgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP).

Juryns motivering lyder:

Ett förslag som med ett lätt och lekfullt uttryck anknyter till Liljevalchs folkliga anda. Tillbyggnaden har skickligt utförda ljusinsläpp till de stora utställningshallarna och gör det möjligt att variera utställningar flexibelt och varierat. Juryn ser ett lyckat samarbete mellan konstnär och arkitekt i den särpräglad fasadlösning som bryter dagsljuset i olika toner. Den lovar en vacker, glittrande och varierad färgsättning. Fasadens karaktär av snillrik lekfullhet och hantverk stämmer väl överens med Liljevalchs tradition.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0