Energi Senaste nytt Energi
2 min lästid

Starkt resultat för Övik Energi 2013

4:e mars 2014, 13:49
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Övik Energi redovisar för 2013 ett resultat efter finansiella poster på 56,6 miljoner kronor, vilket är en förbättring med 74,8 miljoner kronor jämfört med föregående år. Engångsposter i form av bland annat reavinst vid försäljning av dotterbolag, återbetalning av elskatt samt utrangeringar av gamla anläggningar påverkar sammantaget resultatet positivt med ca 25 miljoner kronor.

Alla verksamhetsdrivande affärsgrenar visar bättre resultat är 2012. Affärsområdet el och bredband gör ett resultat, rensat från bland annat försäljningen av dotterbolaget Örnsat AB, som är ca 13 miljoner kronor bättre än 2012. Affärsområdet värme, ånga, kyla gör ett resultat, rensat för engångsposter främst i form av återbetalning av el- och avfallskatt samt utrangeringar, som är ca 70 miljoner kronor bättre än 2012. Detta trots att en av turbinerna på grund av haveri inte varit i produktion under större delen av året.

Bruttomarginalen, sett på koncernnivå, har stärkts från 2012 med 3 procent. Detta trots att elpriset har varit lägre och att alla produkter visar lägre volymer än året innan. Avkastningen på sysselsatt kapital ökade under 2013 från 3,2 procent till 4,6 procent och soliditeten från 20 till 21 procent.

En starkt bidragande orsak till det förbättrade resultatet är det pågående effektiviseringsprogrammet som fram till idag gett ett verkligt utfall på 25-30 miljoner kronor samt effekten av den amortering av skulder som gjordes i samband med ägarens kapitaltillskott under 2012.

Under 2013 har arbetet fortsatt med att renodla koncernen mot kärnverksamheten produktion av energi och infrastruktur för energi och bredband, bland annat genom försäljningen av Örnsat AB. Under året har bolaget även genomfört en omorganisation för att skapa en mer funktionell och optimerad organisation.

– Vi kan nu lägga än mer fokus på vår kärnverksamhet och vi ser också att det pågående effektiviseringsprogrammet, som engagerar alla i företaget, ger tydliga resultat. Vi nöjer oss inte, det finns mer att göra, och vi kommer att fortsätta vårt arbete med att ta de små stegen mot ständig förbättring, säger Kristina Säfsten, vd Övik Energi AB.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0