Byggindustrin Bostad
2 min lästid

Nu förnyas miljonprogrammet i Fittja

23:e maj 2016, 08:51
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

NCC ska tillsammans med Botkyrkabyggen renovera miljonprogrammet i Fittja, söder om Stockholm.

Området ska förnyas utifrån de boendes behov av en attraktiv och trygg boendemiljö. Ramavtalet löper sex till åtta år och värderas till cirka en miljard SEK.

Allmännyttan står inför en stor renoveringsutmaning där hundratusentals lägenheter behöver renoveras över hela landet. NCC:s strategiska ramavtal med Botkyrkabyggen omfattar upprustning av ett område med 1 300 lägenheter i Fittja, Botkyrka kommun.

En nyckelfråga i samband med renoveringar är att väga åtgärderna mot effekten på hyran för de som redan bor i området.

– NCC arbetar med ett koncept som heter Hållbar renovering . Det betyder att vi jobbar med delaktighet för att skapa socialt och miljömässigt hållbara boendemiljöer med stor hänsyn till de ekonomiska ramarna för de som bor i området, säger Henrik Landelius, chef för NCC Building i Sverige.

För Fittjas del handlar det om att utveckla hela bostadsområdet och inte bara en renovering av husen.

– Vi ska bevara och återskapa det som var bra när området byggdes. Att till exempel ta tillvara på bra material och renovera kök är bättre för både miljön och plånboken. Vi ska också göra ytorna mellan husen attraktivare och tryggare, säger Henrik Landelius.

Samarbetet med Botkyrkabyggen sker i så kallad strategisk partnering , en långsiktig samverkansform, där de deltagande företagen genomför uppdraget i nära samarbete med projektets bästa i fokus.

– Att kunna ta erfarenheter från ett projekt vidare direkt till nästa, med samma entreprenör och ibland exakt samma personal, är ovärderligt. Vi kommer att öka kapaciteten och få möjlighet till en effektivisering, säger Ulf Nyqvist, VD på AB Botkyrkabyggen.

Det första uppdraget för Botkyrkabyggen omfattar renovering av två bostadshus och ett ordervärde på cirka 100 MSEK som orderregistreras i det fjärde kvartalet i NCC Building.

#byggprojekt #miljonprogrammet #ncc #ncc building #renovering #renoveringsprojekt
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0