Nyheter
2 min lästid

Regeringsskiftet påverkar innovationsklimatet

16:e oktober 2014, 07:40
Regeringsskiftet påverkar innovationsklimatet
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

I en ny undersökning från näringslivspanelen B2B-opinion uppgav 53% av respondenterna att regeringsskiftet påverkar företagsklimatet för innovation och utveckling. Totalt medverkade 700 beslutsfattare i undersökningen.

Frågan ställdes som en följdfråga till den nyligen publicerade undersökningen “Det svenska innovationsklimatet”. Resultatet visar att 53% anser att företagsmiljön försämras genom det nya regeringsskiftet och den främsta motiveringen är att höjda skatter inte gynnar välfärden. 15% ställer sig positiva till regeringsskiftet medan 29% av respondenterna anser att det inte kommer skapa någon större skillnad för företagen.

Undersökningen genererade stort engagemang och många valde att svara i kommentarsfältet.

Kritikerna: Utvecklingen gynnar inte småföretagen
Respondenterna som har en kritisk syn på regeringsskiftet menar att höjda skatter och fler regler inte gynnar välfärden och företagssamheten. Vidare syftar respondenterna på att den nya regeringen har en kortsiktig syn som bara gynnar större företag och att den nya regeringen skapar jobb med kortsiktiga lösningar.

De respondenter som ansåg att regeringsskiftet har en positiv inverkan på företagsmiljöns innovation och utveckling, lyfter fram ledaren Stefan Löfven och hans tidigare erfarenheter som förbundsordförande för IF Metall. Respondenterna syftar på att företag ska drivas med vinster som återinvesteras i företag och att högre sysselsättningsgrad påverkar företagen i positiv riktning. Vidare lyfter dessa respondenter fram regeringens samarbete med Miljöpartiet och att nya satsningar på miljöutveckling skapar innovation.

Om undersökningen “Det svenska innovationsklimatet”
I juni genomförde B2B-opinion sin senaste undersökning ”Det svenska innovationsklimatet”, följdfrågan till undersökningen fick ca 700 respondenter från Sveriges ledande näringslivspanel B2B-opinion. Följdfrågan undersökte respondenternas ställning till regeringsskiftet och om detta påverkar Sveriges företagsklimat för innovation och utveckling. B2B-opinions panelmedlemmar består till 45% av personer som sitter i ledningsgruppen, 12% är VD:s.

 

#beslutsfattare #näringslivet #regerinsgskifte #undersökning
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0