Industri Tillverkning
2 min lästid

Lesjöfors köper verksamhet av Sandvik

31:a oktober 2014, 09:58
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Beijer Almas dotterbolag Lesjöfors AB köper drivfjäderverksamheten i Sandvik Materials Technology. Företaget har cirka 60 medarbetare och omsätter drygt 100 miljoner kronor. De största kundsegmenten är industri- och byggsektorn.

Den förvärvade verksamheten har fabriker i både USA och Mexico. Företaget är ledande på specialområdet drivfjädrar. Huvudmarknad är NAFTA – frihandelsområdet som omfattar USA, Kanada och Mexico – som står för drygt 90 procent av försäljningen.

– Förvärvet är en milstolpe för Lesjöfors och Beijer Alma. Lesjöfors har expanderat på ett lönsamt sätt under en följd av år, både i Norden, övriga Europa och i Asien. Nu tar vi steget över Atlanten för att öka företagets tillväxt också via denna stora fjädermarknad, säger Bertil Persson, vd och koncernchef i Beijer Alma.

Merparten av tillverkningen avser kundanpassade fjädrar. Företagets produkter återfinns i en mängd olika konsument- och industriprodukter samt också inom bygg- och anläggningssektorn, som är det enskilt största kundsegmentet.

– Förvärvet ger oss en stark närvaro på den amerikanska fjädermarknaden och skapar förutsättningar för en fortsatt expansion i både Nord- och Sydamerika, säger Kjell-Arne Lindbäck, vd och koncernchef för Lesjöfors AB.

– Via affären stärks dessutom erbjudandet inom området drivfjädrar. Det gynnar våra bolag med verksamhet i Europa och Asien, fortsätter han. Samtidigt öppnas nu intressanta försäljningsmöjligheter för Lesjöfors övriga fjäderprodukter på USA-marknaden.

Verksamheten i USA etablerades 1926. Huvudkontoret och den amerikanska fabriken ligger i Scranton, Pennsylvania. Fabriken i mexikanska Nogales etablerades 1989 och står idag för cirka 70 procent av tillverkningsvolymerna. Företaget har ungefär 60 medarbetare och omsätter drygt 100 miljoner kronor (USD15 miljoner). Verksamheten har god lönsamhet och en bra utveckling historiskt. Efter förvärvet har Lesjöfors nu 21 tillverkande enheter i tio länder.

Affären genomförs som en inkråmsaffär.

#beijer alma #förvärv #lesjöfors #sandvik
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0