Energi Vindkraft
3 min lästid

Norra Europas största vindkraftspark

30:e oktober 2014, 10:24
Norra Europas största vindkraftspark
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Utanför Piteå fortskrider arbetet med vindkraftsparken som fullt utbyggd kommer att fördubbla dagens svenska vindkraftsproduktion. God tillgång på vind, stordriftsfördelar och närhet till infrastruktur talar för jätteprojektet.

Markbygden är namnet på vindkraftsparken Markbygden som sedan 2012 uppförs i närheten av Piteå. Fullt utbyggd kommer den att vara en av världens största vindkraftsparker med sina över 1100 vindkraftverk utspridda på ett 450 kvadratkilometer stort område.

Den sammanlagda produktionen för den fullt utbyggda parken beräknas bli 8-12 TWh per år, vilket är en fördubbling av den el som idag produceras av svensk vindkraft.  Ett annat sätt att se det är att Markbygden motsvarar ungefär ett kärnkraftverk eller vad som skulle producerats i de fyra – i dag outbyggda – älvarna Pite-, Kalix-, Byske- och Åbyälven. 

Men mycket vind kommer att blåsa över barrskogarna här i Norrbotten innan det är klart. Enbart tillståndsprocesser för denna typ av processer tar tid.
– Ja, det har gått lite långsammare än den ursprungliga planen. Hanteringen har tagit lite längre tid än vi ville, men det är ett stort projekt med många delprojekt så det är egentligen inget konstigt, säger Kristina Falk som är tillstånds- och processansvarig på Svevind.

Det är företaget Svevind som tillsammans med den tyska vindkraftsverkstillverkaren Enercon står bakom projektet. Hösten 2012 fick man av Länsstyrelsen tillstånd för den första etappen om 314 vindkraftverk och så sent som i maj i år beviljades projektets ansökan om 440 verk i etapp 2.

Fram till dags dato är 35 verk i drift och 13 under uppförande. Det övergripande tillståndet som man fått av regeringen sträcker sig till år 2021. Man har med andra ord en del att göra. Årstidsväxlingarna påverkar även bärigheten och framkomligheten på vägarna så arbetet måste planeras noga.

Ett exempel på utmaningar i projektet är till exempel anläggningen av betongfundamenten till vindkraftverken.
– Vi var tvungna att bygga 2-3 fundament i veckan under, eftersom byggtiden här uppe är begränsad till några få månader,  maj till oktober. Det innebar att 2000 kubikmeter betong och 300 ton stål behövde levereras i rätt tid varje vecka för arbetet med gjutningen av fundamenten skulle flyta på. Logistiken är därför den största utmaningen i det här projektet, säger Frank Tautz, managing director för det tyska företaget Terraform.

Fundament för vindkaftverk måste Klara enorma laster, vilket innebär att all planering och alla beräkningar måste utföras korrekt. Terraform har sedan 2008 byggt 145 fundament för vindkraftverk enbart i Sverige. I hela Europa har företaget byggt 2250 vindkraftsfundament sedan 1996 och man har varit en leverantör i Markbygden-projektet från start.
– Förra året gjorde vi 36 fundament enbart för delprojektet Skogsberget och vi hoppas att också vara med i kommande delar av Markbygden-projektet, säger han.

Det finns flera saker talar för detta stora projekt. Just storleken på projektet ger stordriftsfördelar gällande teknikinköp och effektivare underhåll.

Stora delar av arealen som omfattas av projektet har utsetts till riksintresse för vindkraftsproduktion. Inom ramen för projektet har det genomförts omfattande tester under lång tid med mätmaster uppemot 150 meter.
– Vindtillgången är god. Medelvindarna är som lägst på sommaren och som högst på vintern, vilket ju även är den tid på året då behovet är som störst.

Tillgången på infrastruktur och närhet till befintlig vattenkraft är två andra fördelar.
– Markbyggden omges av två 400 kV-ledningar, vilket förstås förenklar anslutningen av kraftverken. Närheten till reglerkraft i form av vattenkraftverk är en annan fördel, avslutar Kristina Falk. 

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0