Infrastruktur Järnväg
3 min lästid

Raka spåret mot jobb

1:a juli 2014, 08:01
Raka spåret mot jobb
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Över hälften som gått utbildningen har fått jobb direkt. Järnvägsutbildningen på Brinellgymnasiet i Nässjö har blivit en succé.
– Vi har haft en bra och tydlig utveckling för skolan och för våra elever, säger Rolf Svensson, en av skolans lärare.

Idén att starta en järnvägsutbildning uppdelat i tre olika inriktningar föddes 2008. Sedan kan man lugnt säga att det har tuffat på. Branschen har också fått upp ögonen och känner numera till Nässjö Järnvägsutbildnings existens.

I dag går över 30 elever järnvägsutbildningen som är treårig.
– Vi vet att efterfrågan på järnvägstekniker kommer att vara stor i framtiden. Det känns väldigt bra och stimulerande, säger Rolf Svensson.

Utbildningen är uppdelad i tre olika inriktningar.
Signaltekniker. Bantekniker. Eltekniker.
– Klart att vi känner en stolthet i detta att kunna vara med och utveckla detta, säger Rolf Svensson, som varit med från start och tidigare varit lärare inom bygg- och anläggning.

Skolans egen anläggning har vuxit under åren och är i dag helt komplett. Det enda som skiljer mot en befintlig anläggning ute på fältet är att skolans anläggning saknar spänning på kontaktledningen.

Gymnasieeleverna tillbringar 20-30 procent av sin tid i skolan till sitt specialinriktade ämne.
Det är mest killar som hittills har sökt.
– I dag har vi två flickor som går banteknik och en tjej som gått signalprogrammet, säger Rolf Svensson.

Hur lockar ni elever till er utbildning?
– Vi har satsat mycket på marknadsföring, sedan är det ju också fina siffror vi kan visa upp för de elever som är intresserade. Att så många som över hälften av alla elever får jobb direkt är en bra siffra.

Vidare kan nämnas att skolan erbjuder utbildningar åt företag alltefter företagens behov.  Detta kan innebära kompletterande delar från de olika utbildningarna för de anställda som inte har fullständig utbildning.  

Brinellgymnasiet erbjuder också flera säkerhets- och behörighetsutbildningar som SOS (skydds och säkerhetsledare), TSM (tillsyningsman), mobila arbetsplattformar, heta arbeten, Railbond, pinnlödning, DHLR.
 
FAKTA

Bantekniker
Som bantekniker arbetar du med underhåll och nybyggnation av järnväg, men arbeten med växelbyten, slipersbyten, snöröjning med mera m förekommer också.
Eltekniker
Som eltekniker inom järnvägen arbetar du med kontaktlednings- och elförsörjnings system för tågdrift.
Signaltekniker
Som signaltekniker arbetar du med säkerhetstekniken som kontrollerar och styr spårburen trafik så den kan köras på ett säkert sätt.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0