Industri Senaste nytt Industri
2 min lästid

Södra gör storsatsningar

4:e mars 2014, 13:38
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Nu förbereder Södra implementeringen av Skogsstyrelsens målbilder för miljöhänsyn med fokus på miljöhänsyn vid slutavverkningar. Målbilderna för miljöhänsyn är en summering av skogsvårdslagens krav och skogsägarnas frivilliga avsättningar.

– Genom implementeringen av målbilderna tar vi vår del av sektorsansvaret för att nå de nationella miljömålen. Implementeringen kommer att vara ett av våra två miljömål under året, berättar Klara Helstad, miljöchef Södra Skog.

Under våren kommer Södras instruktioner för hänsyn vid avverkningar att ses över. Till hösten kommer alla fälttjänstemän och entreprenörer att utbildas.

– Södras medlemmar, 51 000 skogsägare i södra Sverige, är de som i praktiken kommer att bidra till samhällets mål genom att lämna effektivare och bättre hänsyn. Redan i dag är Södra djupt engagerad i kampanjen Skogens vatten som omfattar mycket av den hänsyn som framkommer i målbilderna.

– Södra har aktivt arbetat i processen med att ta fram målbilderna tillsammans med Skogsstyrelsen, skogsbruket och ideella organisationer. Målbilderna är inte kopplade till lagens krav eller till intrångsbegränsningar utan är en gemensam bild av hur vi höjer kvaliteten på vår hänsyn.

– Vi är positiva till det arbete som har gjorts och nu är det upp till bevis i genomförandet. Vi är angelägna om fortsatt dialog, säger Göran Örlander, skogschef Södra Skog.

– Det finns några områden inom dialogprojektet, så som rekreation och friluftsliv samt uppföljning, där arbete återstår och där vill vi vara med och bidra, avslutar Göran Örlander.

Fakta:

”Dialog om miljöhänsyn” har fokus på hänsyn vid slutavverkningar. Målbilder har arbetats fram i dialog av myndigheter, skogsbruk och ideella organisationer. Målbilder finns för hänsynskrävande biotoper, mark och vatten, kulturmiljöer samt friluftsliv och rekreation. Dessa redovisas i rapporten ”Målbilder för god miljöhänsyn” Skogsstyrelsen, Rapport 5-2013.

Målbilderna kommer att vara vägledande i Skogsstyrelsens informations- och rådgivningsverksamhet samt tillsyn i de delar som finns i föreskrifter eller allmänna råd.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0