Byggindustrin Passivhus
2 min lästid

SIS klassning av miljöpåverkan för byggnader får kritik

29:e november 2013, 09:00
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Sveriges Centrum för Nollenergihus (SCN) avstyrker nuvarande utkast till SIS 24300:3 Klassning av miljöpåverkan för byggnader. Förslaget för klassning av miljöpåverkan består av 5 olika aspekter som ska redovisas vilket gör klassningen svårtolkad för kunden. Mer allvarligt är att förslaget kan gynna systemval som inte är förenliga med en hållbar utveckling. En rad frågeställningar måste rätas ut.

SCN är positiv till att en standard för hur byggnadernas miljöpåverkan ska klassas, men nuvarande förslag riskerar leda utvecklingen helt fel och måste först arbetas om.

Kritiken gäller främst valet av en bokförings – LCA. I samband med miljöval är det praxis att välja en konsekvensorienterad ”besluts-LCA” där framtida och indirekta miljöeffekter beaktas, vilket alltså bör gälla även för en klassningsstandard som syftar till att uppmuntra byggherrarna att förbättra byggnadernas miljöpåverkan.

Valet av nordisk elmix istället för en europeisk (som vi på marginalen ständigt har ett utbyte med) får också en stor påverkan på miljöklassningsvärdet och därmed val av energibärare.

Vidare anser SCN att även miljöpåverkan från byggprocess och materialproduktion bör inkluderas. Denna del i LCA uppgår till nära 50% för lågenergihus.

Förslaget inkluderar redovisning av fem olika miljöaspekter. Detta gör märkningen onödigt svårtillgänglig. Slutligen ingår olika systemgränser mellan netto och bruttoenergi för olika miljöaspekter, vilket gör resultaten än svårare att tolka.

Läs hela SCNs remissvar på hemsidan www.nollhus.se under rapporter.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0