Trä
2 min lästid

Ny jury för Träpriset utsedd

1:a juli 2014, 09:05
Ny jury för Träpriset utsedd
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Svenskt Trä har utsett en ny jury för det prestigefyllda Träpriset. Priset är ett av de främsta inom svensk arkitektur och delas ut vart fjärde år. Fem personer med bred erfarenhet inom arkitektur, både på nationell och på internationell nivå, kommer att bedöma bidragen som ansöker om priset år 2016.

– Varje jurymedlem har unika erfarenheter som kommer att berika juryarbetet. Inför förra utdelningen slog vi rekord vad gäller inlämnade bidrag och vi hoppas givetvis att chansen att bli bedömd av den här kvalificerade jurykvintetten bidrar till att vi når ännu högre nivåer, säger Per Bergkvist, ansvarig för Träpriset på Svenskt Trä.

Arkitekten Anders Svensson är den ende i den nya juryn som också fanns med då priset delades ut 2012. Anders kommer även att vara juryns ordförande för Träpriset 2016. Nya jurymedlemmar är Karolina Keyzer, stadsarkitekt i Stockholm, Carmen Izquierdo, flerfaldigt prisad arkitekt som i höst undervisar på Kungliga Tekniska Högskolan, Rahel Belatchew Lerdell, vd och grundare av Belatchew Arkitekter och Belatchew Fastigheter, samt Tomas Alsmarker, som är vd för Nyréns Arkitektkontor.

– Det ska bli oerhört intressant att få se bidragen med tanke på den snabba utveckling som sker inom träbyggande och arkitektur idag. Egentligen har vi nog inte mer än skrapat på ytan för vad som är möjligt. Dessutom så ser jag fram emot att få jobba med dessa fantastiska branschkollegor, säger Anders Svensson, juryns ordförande.

En undersökning som nyligen genomfördes av utvecklingsföretaget BirCon visar att Träpriset rankas på en klar andraplats efter Kasper Salin-priset, och som klar etta bland materialspecifika priser.
– Träpriset uppfattas först och främst som väletablerat och seriöst, men många uppskattar också boken vi tar fram inför varje Träpris och som beskriver de tio nominerade bidragen, säger Per Bergkvist.

Den nya juryn kommer att få en viktig roll i utvecklingsarbetet av priset.
– Målsättningen är att fortsätta utveckla priset för att träbyggande och träarkitektur ska få ännu mer uppmärksamhet, säger Per Bergkvist. Träpriset har delats ut sedan 1967. Den senaste vinnaren är Skogssaunan Tomtebo på halvön Norrlandet utanför Gävle. Den ritades av Meter Arkitektur i samarbete med beställarna Seitola-Gunnarsson och utfördes av Urfjällets Bygg.

Inlämningsperioden för Träpriset 2016 kommer att vara mellan den 15 oktober och 15 december 2014.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0